Sjørøya i havna

I en mannsalder har det blitt snakket om sjørøya i havna i Berlevåg på ettervinteren. Nå er det endelig dokumentert.

Det var BJFF (Berlevåg Jeger og fiskerforening) som i fjor gjennomførte undersøkelser i elvemunningen og brakkvannsonen i Storelva i april og mai. Bakgrunnen var å få dokumentert noe som i en mannsalder har vært sagt og hevdet på folkemunne i Berlevåg, nemlig at det finnes en tidlig sjørøyebestand i havneområdet i vintermånedene. Et overveldende bilde og videomateriale som ble samlet inn sist vår viste at sjørøya faktisk er i elvemunning og havn fra april. 

Undersøkelser i april/ mai i fjor dokumenterte at det finnes en bestand av sjørøye i havna og brakkvannsonen på ettervinteren.

Det skulle egentlig ikke være sjørøye i vassdraget eller havn på vinterstid, for røya har en naturlig oppgang i vassdraget først i juli og august. Da er oppgangen både kjent og veldokumentert, og man har mye informasjon både om røyas gytevandring og gyting i Storelva. Det har blitt drevet systematiske undersøkelser i elva i de siste tiår, og særlig etter laksen kom hit engang på 2000- tallet. Det har vært viktig å få overvåket bestandsutviklingen. Laksen har hatt rask og betydelig vekst, mens den opprinnelige sjørøyebestanden har vist en noe mer forsiktig utvikling – men et målrettet forvaltningsarbeid fra BJFF har reddet bestanden.

Storelv bro…: Forholdene var vanskelige med både fast is og drivis i munningsområdet av Storelva.

Sjørøya i Storelva har en turbulent forhistorie. Før og noen år etter krigen var elva blant de bedre sjørøyevassdrag i Finnmark, men så kom reguleringer i brakkvannsonen som ødela vinteroppholdsplassene for røya i «Dammen», så fulgte mer havneutbygging som sperret og endret de naturlige innvandringsrutene for fisken. Sammen med et utstrakt rovfiske utarmet det sjørøyebestanden til nær full kollaps. Redningsoperasjonen kom fra fiskeforeningen selv med systematisk forvaltningsarbeid og langt bedre vakthold. Lokalt økte også interessen for Storelva.

Stingsild: Brakkvannsonen er et ekstremt næring rikt område både for beitende røye og sjøfugl. Her på bildet stim av stingsild som følger floa inn i elvemunningen.

Og det er lokalt fra folk i Berlevåg det i årevis har blitt hevdet at i havneområdet etter påske «koker» det av sjørøye. Ingen har visst noe sikkert, det har blitt med folkesnakket. I april og mai i 2024 ble det med støtte fra Statsforvalteren igangsatt undersøkelser i elvemunningen ovenfor og nedenfor Storelvbroa. Kamera ble plassert både under isen innenfor brakkvannsonen og i sjøen mot selve havneområdet. Det ble gjort temperaturmålinger og dokumentert vandring ble speilet mot tidevann og vanntemperatur. Hva viste så bilder og video – jo en betydelig inn og utvandring av sjørøye mellom elvemunning og havneområdet både i april og mai. 

Sjørøye på….: Bestanden av sjørøye i Storelva har vært gjennom mange opp- og nedturer med nesten- kollaps flere ganger. Nå er bestandsutviklingen stabil, men svært sårbar. Her er sjørøye på gyteplass et sted oppe i Storelva.

Undersøkelsene i munning og havneområdet siste vinter ga svært overraskende resultat og vil få betydning for den kommende havneutbyggingen. Det må utvises ekstrem aktsomhet i byggeplanen, så man ikke får gjentakelse av ny vettløs utbygging som rammer sjørøyebestanden. Det skal også nevnes at brakkvannsonen er et næringsrikt område som betyr mye for sjøfuglbestanden her.

BJFF planlegger også videreføring og nye undersøkelser i vår. Sjørøya i Storelva er en sterkt truet bestand og har vært fredet siden 2012.


Oppdag mer fra Berlevaagnytt.Com

Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.