Fargerik forestilling på Kjølnes

Ingunn Lyngstad (nr. 2 fra høyre) skapte fargerik og rytmisk stemning sammen med «Bellywood», som består av (fra v) Lillian Ida landin, Kari Kristiansen, Rosann Hammer og Linda-Cecilie Fredriksen

De fleste berlevåginger har i løpet av barneskolen, fått med seg sagnet om Kjølneskongen. At sagnet kunne fortelles gjennom dans er en ganske ny tanke, og lørdag 17. august fikk de fremmøtte på Kjølnes igjen oppleve sagnet, gjennom en forestilling i regi av Arktiske hofter.

 

Kjølneskongens eget flagg vaiet godt i vinden

For de som ikke kjenner til visa om Kjølneskongen, så er det snakk om den eldste nedskrevne visa fra Nord-Norge, og faktisk en av de eldste folkevisene i Norge. Den handler om unge Rauste Bendikssønn som hadde en affære med den vakre dattera til Kjølneskongen, noe sistnevnte ikke likte. Det er en dramatisk historie, som inneholder både kjærlighet, sjalusi og drap. Den ble skrevet på 1600-tallet av Hans Hansen Lillienskiold (onkel av Ludvig Holdberg), som var Amtmann i Finnmark på den tiden.

Denne blandingen av proffer og amatører, viste frem hva de hadde gjort på workshoppen tidligere i uka. De er (fra venstre): Kari Kristiansen, Sergey Medvedkov, Alexey Kosykh (delvis skjult på hode), Ann Heidi Fredriksen, Linda-Cecilie Fredriksen, Rosann Hammer, Lillian Ida Landin og Slava Burtsen

Dette var altså utgangspunktet for de 16 danseinnslagene vi fikk se, i løpet av en drøy time på Kjølnes, sist lørdag. Selv frisk vind fra sør-øst og lett regn, klarte ikke å ta den gode opplevelsen fra de mange fremmøtte. For det var en meget fargerik forestilling vi fikk se, og det manglet ikke på lovord fra publikum etterpå. Alle var enige om at danserne hadde imponert.

Selv om det var både vind og regn, var publikumsoppmøtet bra

Linda-Cecilie Fredriksen ønsket alle velkommen, på vegne av «Arktiske hofter»

Primus motor for arrangementet, er Linda-Cecilie Fredriksen. Sammen med gjengen i Arktiske hofter, og innleide dansere/intruktører, satte hun opp forestillingen for andre gang.

– Første gang dette ble gjennomført på Kjølnes var i 2011, da i mindre skala enn nå, sier Linda. Hun legger til at ideen kom til verden for en fem-seks år siden. Deretter tok hun en inspirasjonstur til Gudbrandsdalen, hvor hun blant annet opplevde dansegruppa «Frikar».

Ingunn Lyngstad fra Alta er gründer med eget dansestudio på hjemstedet

I tillegg til Arktiske hofter, som blant annet inneholder magedansgruppa «Bellywood», hadde Linda fått med seg «Arctic Rockers» fra Murmansk, magedanser Ingunn Lyngstad fra Alta og multiartisten Elin Kåven fra Karasjok. I tillegg var Eirihn Keuer, som til daglig jobber ved kulturskolen i Hammerfest, hentet inn til koreografien.

Alexey Kosykh imponerte alle med sin spreke breakdance

Elin Kåven fra Karasjok som vel er det nærmeste man kommer en multikunstner, er både en dyktig danser og musiker/sanger

– Alle danserne, som var en god blanding av amatører og profesjonelle, kommer fra Barentsregionen. Vi arrangerte danseworkshop i dagene før forestillingen, og resultatene derfra var en del av det publikum fikk se på Kjølnes, forteller Linda.

Hun sier at de håper på å få til en ny forestilling igjen neste år, og har planer om å utvide.

– Det krever en del, både jobb og ikke minst midler for og få til et slikt arrangement, men vi har ideer og drømmer vi håper å få virkeliggjort allerede neste år, avslutter Linda med et smil.

Det var en lykkelig gjeng som avsluttet med en fargerik finale i vinden

1 comment for “Fargerik forestilling på Kjølnes

Comments are closed.