Hvem plyndrer i Storelva…?

STILL600

Foto og tekst: BJFF

Det foregår et betydelig rovfiske på gyteplassene i Storelva ved Berlevåg.

Storelva i Berlevåg kommune renner ut like ved tettstedet i havneområdet. De senere år har sjørøyebestanden vært fredet av myndighetene, og det har blitt åpnet kun for kortere fiske i nedre del etter laks. Hele den øvre delen av vassdraget har vært fredet. Alt fiske i Storelva ble stengt fra 1. August.

 

Likevel viser undersøkelser foretatt av Berlevåg Jeger og fiskerforening (BJFF)i høst at det foregår et skjult og betydelig fiske i den fredete sonen, samt at nesten alle midler tas i bruk for å fange fisken. Det er fisket

BJFF har i mange år drevet undersøkelser og bestandsregistrering i Stoelva. Alt tyder nå på at bestanden endelig er i vekst.

BJFF har i mange år drevet undersøkelser og bestandsregistrering i Stoelva. Alt tyder nå på at bestanden endelig er i vekst.

med ulovlige redskaper, det er fisket og fanget laks og sjørøye på gyteplassene. Dette skjer i en tid hvor vi samtidig registrerer en ørliten vekst og bedring i bestanden av sjørøye, og den lokale bestanden av laks som gyter i vassdraget øker. Storelva er på vei tilbake mot heder og verdighet igjen. Til å bli en flott lokal fiskeelv like utenfor tettstedet.

Men tiltross for de positive tegn så er det altså enkeltpersoner eller grupper som forsøker å rasere bestanden i egen vinnings hensikt. Hvem er disse personene…?

Det er registrert at det foregår et skjult fiske fra Skihytta og innover mot de øvre delene av vassdraget. I sommer har det foregått fra juli og august og videre utover helt til september og gytetid. Det er funnet redskaper, fiskerist og godt brukte fiskeplasser. Det er tatt fisk på gyteplassene, og mye tyder på at fiskerne er godt kjente og har noen form for lokal tilknytning til Berlevåg.

Det foregår et totalt uvettig rovfiske på gyteplassene til sjørøya i Storelva. Denne ulovlige og skjulte aktiviteten kan rasere bestanden enda engang, og igjen gjøre Storelva fisketom.

Det foregår et totalt uvettig rovfiske på gyteplassene til sjørøya i Storelva. Denne ulovlige og skjulte aktiviteten kan rasere bestanden enda engang, og igjen gjøre Storelva fisketom.

Disse fiskerne er på vei å rive ned alt det positive som skjer i Storelva. En håndfull får lov å ødelegge den veksten i bestanden fiskeforeningen registrerer. BJFF som forpakter vassdraget ber om tips om hvem det er som driver denne ødeleggende aktiviteten. For får utviklingen følge en naturlig leie, så er det mye som tyder på at Storelva om noen få år har fått en egen fin laksebestand og sjørøya er tilbake. Det viser registreringene i et flerårig sjørøye- prosjekt som også omfatter Storelva.

Etter mange tiår med svak og svinnende bestand så har man de siste år endelig registrert en positiv oppgang. Dessverre ser det ut som enkeltpersoner igjen skal rasere vassdraget. For la oss fortelle historien om Storelva:

Elva var engang kjent som en av de virkelig gode og betydelige sjørøyevassdrag i Finnmark. Sjørøyebestanden – eller ”Blinken” som den kalles lokalt var stabil og god. Vassdraget er langt, nesten to mil innover Raggovidda med fine kulper og gode forhold for fisken. Naturen rundt elva er vakker, variert og karrig.

Sjørøyebestanden var engang betydelig, og oppgangen av ”Blink” stor. Storelva var en flott fiskeelv både for ivrige sportsfiskere fra Berlevåg, og ikke minst en god rekrutteringselv for barn og ungdom. For fiskeværet her ytterst ute på Varangerhalvøya var Storelva en perle og en aktivitetsspreder.

Fossen øverst i Storelva er vandringshinder for sjørøya, og tidligere en betydelig oppholdskulp for røya.

Fossen øverst i Storelva er vandringshinder for sjørøya, og tidligere en betydelig oppholdskulp for røya.

Nedturen begynte på -60 tallet. Bestanden og oppgangen ble mindre og mindre. Årsakene kan være mange, og lokalt i fiskeforeningen hevdet man at nedturen startet samtidig som kommunen gjorde betydelige inngrep i munningssonen med nedlegging av vannrør. Det foregikk også den gang et utbredt ulovlig fiske, både med garn og stangredskap. I ly av høstmørket ble gyteplassene plyndret, og resultatet sa seg selv. Bestanden skrumpet inn år for år.

På -70 tallet satte fiskeforeningen ut tusenvis av lakseyngel i vassdraget, men de neste tiårene så man lite til noen vekst i bestanden verken av sjørøye eller laks. Storelva var på vei inn i historien, vakker – men fisketom.

De siste årene har pendelen svingt igjen, og mange av oss har gledet seg over at det kan registreres noe vekst både i oppgangen av sjørøye og laks. De siste tre årene har BJFF foretatt årlige bestandsregistreringer, og vurderinger av gytebestanden. Derfor er skuffelsen svært stor når man registrerer at samtidig med veksten i bestanden så øker rovfisket. Igjen er det enkeltpersoner som vil høste til egen fordel, uten tanke på fiskebestanden og fremtiden.

– Vi i BJFF er ikke glade for denne utviklingen. I dag er de fleste så opplyste at feilgrepene som ble gjort for mange tiår siden må vi kunne unngå. Vi som ønsker at Storelva skal komme tilbake til heder og verdighet igjen må få satt en endelig stopper for dette ulovlige rovfisket som foregår i øvre del av Storelva. Vi ber om tips, sier leder i BJFF, Sigve Frantzen.

1 comment for “Hvem plyndrer i Storelva…?

  1. Hello! I saw many electric Fishingequipment for sale in the internet, coming from Russia, Ukraine etc. Nowadays these things are very small and work with a tiny lithiumbatterie for ours and Its possible in small rivers to catch them all. And many people have icefridges in their campers. The fish from this area is rare in Europe and rich people like rare things. I stopped visiting this wonderfull area since 09 because of I can not stand seeing whats going on with Krekling, Einer etc.. Fjaellarea is as sensitiv as the Barrier Reef and They better start protect it before too late!
    Regards! Robert

Comments are closed.