Passer på en av Europas vakreste strender

Det at den svenske strandvandreren og bloggeren Tomas Strand, tidligere i år uttalte til VG at en av de vakreste strendene, av de mange han har vandret på i Europa ligger i Sandfjorden i Berlevåg kommune, er noe Gunnvald Hansen er spesielt godt fornøyd med. Han har nemlig i oppgave å se til at nettopp den stranda blir godt tatt vare på, noe han får god hjelp til av lokale skoleelever.

Tekst: Jan Einar Straumsnes

Gunnvald Hansen har etter hvert lagt mere vekt på at elevene skal ha en god opplevelse når de plukker søppel. Her står han foran grillen i Sandfjorden.

Gunnvald Hansen har etter hvert lagt mere vekt på at elevene skal ha en god opplevelse når de plukker søppel. Her står han foran grillen i Sandfjorden. (begge foto: Thomas Hansen)

Gunnvald jobber som oppasser for områdene Sandfjorden, øyene i Kongsfjord og deler av nasjonalparken i Syltefjord for Statens Naturoppsyn (SNO), en jobb han startet opp med i 2008. Etter dette har han vært med og se til at blant annet stranda i Sandfjorden har fått en slik status, den nå har i Europa. Han forteller at SNO ønsket å få på plass et mer aktivt oppsyn av området i Sandfjorden.

– SNO opplevde at de kun fikk ryddet på stranda der, de få gangene de hadde tid til å reise dit. Derfor ønsket de å få til et lokalt oppsyn slik at dette kunne gjøres oftere, sier Gunnvald. Som legger til at han med en gang kom med forslaget om å få elever fra Berlevåg skole aktivt med i oppryddingen, noe som ble positivt mottatt av SNO. Dermed fikk man på plass en avtale med skolen om at en av klassene der skulle være med på å plukke søppel hver vår, og først ut var 6. klassen i 2008.

Over tolv tonn søppel

Disse ble i følge Gunnvald litt for unge for oppgaven og man valgte derfor etter hvert å invitere med 8. klassene i stedet.

– Dermed var det en klasse som var med på søppelplukking to ganger, noe de gjorde med bravur, sier Gunnvald. Han forteller at det ikke akkurat er små mengder søppel som har blitt plukket, i løpet av de årene dette har foregått. At det til sammen er samlet over tolv tonn søppel, tror han ikke er å ta hardt i. Heldigvis har kiloantallet sakte men sikkert gått nedover fra år til år, selv om årets åttendeklassinger slo kullet før med noen kilo.

– De var fast bestemt på å at de skulle slå klassen før og plukket med alt de fant av gammelt, som tidligere kull hadde valgt å la ligge, sa Gunnvald med et smil.

Stor takk

Årets 8. klasse var ivrige i tjenesten og slo kullet før så vidt

Årets 8. klasse var ivrige i tjenesten og slo kullet før så vidt

Gunnvald ønsker å rette en stor takk til alle klassene fra Berlevåg skole, som har vært med på å gjøre at stranda i Sandfjorden, nettopp har fått en slik status blant de som besøker området.

– Jeg må vel innrømme at det ble litt for mye «pisk» fra min side, de første årene. Etter hvert fant jeg ut at det fungerte mye bedre med å lage et opplegg som gjorde at ungdommene fikk en mer positiv opplevelse, sier Gunnvald. Som de siste årene har lagt opp til grilling av både pølser og hamburger, og ikke minst vafler.

– Jeg fant etter hvert ut at det å servere vafler før de startet, var en lur ting. Det er ikke alle som spiser frokost og de trenger energi før en lang dag med søppelplukking, sier Gunnvald.

Økt bevissthet

Men det å sørge for at stranda i Sandfjorden og området rundt den beholder sin status, er ingen enkel jobb. Spesielt med tanke på hva som blir kastet der.

– Det vi finner på selve stranda er ting som kommer fra båter og lignende som passerer ute i havet, men det vi finner i for eksempel Sandfjordklubben, er ting som kastes av lokalbefolkningen, sier Gunnvald, og ramser opp eksempel på hva man har funnet opp gjennom årene. Det er blant annet både gamle fjernsyn, kaffetraktere og mikrobølgeovner. Ting man enkelt kan få levert inn gratis hos Øfas.

– Det kan virke som om folk kjører forbi Øfas på veien til Sandfjorden, noe som er litt hull i hodet, sier Gunnvald. Som legger til at han har fått med seg debatten på sosiale medier angående forsøpling i naturen i området rundt Berlevåg, og håper at en slik debatt er med på å øke bevisstheten rundt dette.

Utstillingsvindu

For det blir nemlig lagt merke til, når man legger litt innsats i å gjøre området litt vakrere, forteller Gunnvald. Han sier at SNO ønsker at Sandfjorden skal være et utstillingsvindu til hvordan det var før, når naturen var mer uberørt. Når man da kan vise til slike resultater i området, går ikke dette upåaktet hen.

– De to bordene som er satt opp i hver ende av området er gaver fra sentralt hold, som takk for god innsats, sier Gunnvald. Som ønsker å avslutte med å takke Berlevåg skole for det gode samarbeidet og ikke minst ønske alle sammen ei god jul og et godt nyttår, med et ekstra ønske om at alle er litt mer bevisst på det å ta vare på den vakre naturen vår.

Arkivbilde fra Sandfjorden i Berlevåg Kommune

Arkivbilde fra Sandfjorden i Berlevåg Kommune